Hírek

2015. október 26-30.
Őszi kavalkád az Ifiházban

Az Okkal-Más-Okkal Ifjúsági Egyesület dolgozói idén úgy gondolták, hogy az őszi szünetre is szeretnének aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújtani a városban élő gyerekeknek és fiataloknak, ezért az őszi szünet egész hetében érdekes programokkal készültek az érdeklődők számára.
Szerda kivételével minden nap Szünidei matiné várta a filmezni vágyókat, ahol óvodás kortól ifjúkorig mindenki megtalálta a számára érdekes előadást.
Hétfőn egy kézműves foglalkozás keretein belül a Hajdúnánási Humán Szolgáltató Otthon (HAHUSZO) bentlakóit fogadták nagy szeretettel az Ifiházban. A foglalkozáson kulcstartót készítettek a lakók, ami nagyon szórakoztató elfoglaltságként szolgált számukra.
Szerdán délelőtt 10 órától egészen este 7 óráig Egész napos családi alkotóműhellyé vált az Ifjúsági Ház szőnyeges terme. Az ide látogatók kipróbálhatták a nemezelést, illetve különböző kézműves tárgyakat – többek között similabdát, vagy ajtódíszt – alkothattak. Az egész napos kézműves foglalkozás sokakat vonzott, a HAHUSZO dolgozói is ismét ellátogattak, ez alkalommal a napközis ápoltjaikkal.
Csütörtökön a Játékdélutánon bárkinek lehetősége nyílt kipróbálnia magát a darts, pingpong, biliárd, valamint a társasjátékok világában, amelyet ingyen vehettek igénybe a szórakozni vágyók. Ezen a napon is, mint minden csütörtökön, lezajlott a Kreatív kézműves klub felnőtteknek, ahol az idősebb korosztály tehette próbára kézügyességét és kreativitását halloween-i dekorációk készítésében.
A pénteki napon játékos angol feladatokkal készültek a gyerekeknek, ahol az alsó tagozatos diákok könnyed angol feladványokkal fejleszthették nyelvtudásukat.
A hét utolsó napjára a zárást a Borzongás éjszakája biztosította, amely keretein belül három – halloween-i témájú – filmet nézhettek meg a látogatók délután 5 órától este 11 óráig.
Összességében nagy érdeklődésnek örvendtek a programok, az egész napos kézműveskedés vonzotta a legtöbb látogatót, illetve a kisebb korosztálynak szánt vetítés is népszerű volt. 

szi kavalkád plakát végleges kicsi


 

2015. május 26.
Baba-Mama Klub
A kötődés kialakulása

2015. május 26-án első alkalommal került sor az Ifiházban a Baba-Mama Klub elnevezésű programra. Célunk, hogy a kismamák, anyukák és apukák kiszakadjanak a hétköznapok rutinjaiból, új emberekkel ismerkedjenek meg, valamint a babavárással és a gyermekneveléssel kapcsolatban felmerülő kérdéseikre választ kapjanak. Első alkalommal Alföldiné Ragyák Andrea tartott előadást a gyermekkorban kialakuló kötődésről. Többek között szó esett az anya és a gyermek között kialakuló kötődés fajtáiról, valamint a gyermek azon tárgyakhoz való kötődéséről, amelyet az anya „pótlására” használ, a fogóreflex illetve az átkarolási reflex kialakulásáról. Ezek mellett a témakörök mellett többször szóba került a dackorszak is, ahol a gyermek szülei tűrőképességének a határait feszegeti, sok családban pedig vitatott kérdés, hogyan is kezeljük a gyerek ilyen fajta próbálkozásait. A kismamák és a szülők mellett, nagymama is akadt az érdeklődők körében, többen az apróságokat is magukkal hozták. Hasznos tanácsokkal térhetett haza mindenki, aki eljött, valamint többet jelezték, hogy a következő alkalomra is szívesen jönnek majd.
A következő alkalom 2015. június 30-án (kedden) 17 órától lesz, ahova várunk szeretettel minden érdeklődőt.

Gyertek el és legyetek tagjai ti is a Baba-Mama Klubnak! A belépés díjtalan!
További információ: 06-20-919-0838

2015.05.26.


 

2015. május 21.
Kreatív Kézműves Klub
Konyhai falióra

Ezen a héten egy olyan faliórát készítettünk, ami nagyon olcsó, mégis modern dísze lehet a konyhánknak. Óraszerkezetre, polisztirol lapra, fekete kartonra, 6 db műanyag kanálra, 6 db műanyag villára, festéksprayre és ragasztópisztolyra volt szükségünk. Azzal kezdtünk neki a munkának, hogy fekete festéksprayvel lefújtuk a kanalakat és a villákat, hogy amíg száradnak addig a következő munkafázissal is haladjunk. Következő lépésként kivágtunk a polisztirol lapból egy kör alakot, majd ettől egy kicsivel nagyobb sugarú kört fekete kartonlapból is, aztán ezeket összeragasztottuk. Ezeknek a hátulján bejelöltük, hova kell ragasztani az evőeszközöket. A kör közepét kifúrtuk és beleragasztottuk az óraszerkezetet. Mire ezzel készen lettünk, már a villák és kanalak is megszáradtak, így utolsó lépésként felragasztgattuk az óralap hátuljára ezeket. Mindenkinek nagyon tetszettek az itt elkészült konyhai faliórák.

2015.05.21.


 

2015. május 14.
Kreatív Kézműves Klub
Papír gerbera csokor

A világ egyik legnépszerűbb vágott virágját készítettük el papírból. Mikor megláttuk az interneten, nem is gondoltuk, hogy ilyen valósághű és csodaszép virágot tudunk megformálni. A szirmok vékonyabb kétoldalú kartonból készültek, melyekből 11 különböző méretet vágtunk ki, ez elég sok időnket elvette. A kivágott szirmokat egyesével meghajtogattuk, hogy még élethűbb legyen a gerbera. Következő lépésként összeragasztottuk a szirmokat ragasztópisztollyal. Már csak a virág szára hiányzott, amit drótból és krepp papírból készítettünk el, így hajlíthatóvá vált. A legvégén a szirmok és a szár összeragasztásával egy nagyon látványos virágot kaptunk.

2015.05.14.


 

2015. május 8.
Kézműves foglalkozás
Filcmadarak

Május 10. - a madarak és a fák napja. A kézműves foglalkozáson mi is felhívtuk a gyerekek figyelmét erre a napra és ehhez kötődően filcmadarakat készítettünk, amit akár kulcstartónak is használhatnak majd. A gyerkőcök az elkészített sablonokat körberajzolták a filc anyagokon, mindegyiket kétszer, hogy a madárka mindkét oldala ugyanolyan legyen. Mikor ezzel elkészültek, kivágták, aztán összeragasztották a részeket. Szalaggal és flitterekkel díszítették, hogy minél színesebb legyen. Utolsó lépésként a kulcstartókarikát kellett rátenniük, amit egy szalag segítségével rögzítettünk a madárka két fele közé, legvégül a két felet összeragasztottuk és így kaptunk egy filcmadaras kulcstartót.

2015.05.08.


 

2015. május 7.
Kreatív Kézműves Klub
3D betű dekor

Ez alkalommal olyan 3 dimenziós betű dekorációt készítettünk, amelynek segítségével egy egész szót is meg tudtunk formálni. Mi egyelőre csak egy betűvel próbálkoztunk meg, ez magában is elég időigényes volt. Amikor kiválasztottuk a betűnket, ami itt jelen esetben mindenkinél a keresztnevének a kezdőbetűjét jelentette, akkor nyomtatás után körbevágtuk és egy vastag dobozra kétszer körberajzoltuk. Így megkaptuk az elejét és a hátulját. A kettő közé vattát ragasztottunk ezzel adva meg a betű vastagságát. Ezután fonallal szorosan körbe tekertük, néhol ragasztottuk is, hogy ne mozduljon el. Mikor ezzel kész lettünk, különböző filcből készült virágdekorációkkal díszítettük a monogramot, hogy minél vidámabb hatást keltsen.

2015.05.07.


 

2015. május 1.

Hajdúnánás Opening Skate Jam II.

2015. május 1-jén második alkalommal került megrendezésre a Hajdúnánási Skate Jam.
A rendezvény helyszínének a Hajdúnánási Ligetben található Skatepark adott otthont.
A fiatalok Inline, BMX, roller és gördeszka kategóriában mérhették össze tudásukat és ügyességüket.
12 városból 42 fiatal nevezett be a versenyre, Hajdúnánás mellett többek között Hajdúböszörmény, Tiszavasvári, Tiszaújváros, Debrecen, Hejőbába riderei mutatkoztak be a nap folyamán.
Az egész napos verseny nem jöhetett volna létre a támogatók segítsége nélkül, amit ezúton szeretnénk még egyszer megköszönni.

A verseny dobogósai:

Inline kategória:
  I. Csordás Milán (Tiszavasvári)
  II. Papp Bence (Hajdúböszörmény)
  III. Nagy Tamás (Tiszavasvári)

Bmx kategória:
  I. Aszalós Balázs (Hajdúböszörmény)
  II. Sándor Ádám (Tiszaújváros)
  III. Széplaki Dominik (Sajóörös)

Roller kategória:
  I. Balogh Alex (Hajdúböszörmény)
  II. Zsuga Levente (Hajdúnánás)
  III. Kállai Richárd (Hejőbába)

Ifjúsági kategória:
  I. Sóvári Balázs (Hajdúvid)
  II. Tóth Arnold (Hajdúböszörmény)
  III. Jurácsik László Bence (Hejőbába)

Gördeszka kategória:
  I. Varga Ákos (Debrecen)
  II. Nagy Gergő (Hajdúnánás)
  III. Kriegschneider Máté (Erdőkertes)

Gratulálunk a verseny minden résztvevőjének.
Reméljük, mindenki jól érezte magát a nap folyamán.
Mindenkit szeretettel várunk a következő ilyen versenyen is.

2015.05.01


 

2015. május 1.
Retro kézműves játszóház

A hajdúnánási ligetben tartott majálisra idén az Okkal-Más-Okkal Ifjúsági Egyesület is készült programokkal, ahol elsősorban a fiatal korosztályt céloztuk meg. Retro kézműves játszóház keretén belül vártuk az ide látogató családokat, ahol a gyerekek a szüleik gyerekkorában kedvelt játékokat készíthették el. Similabdát és szélforgót készítettünk a gyerekekkel, a legkisebbek pedig ismert figurák színezésével tölthették el az időt. Nagy érdeklődés kísérte a játszóházat, egész délután teltház volt, aztán a gyerekek örömmel játszottak az általuk elkészített tárggyal. A similabda kisebb-nagyobb nehézségeket okozott a gyerekeknek, de egy kis segítséggel mindenki elkészítette őket. A labda alapját előre beáztatott faforgács alkotta, amit később folpackba tekertek a gyerekek, majd addig gyúrták, amíg szép gömb alakja lett. Ezután betekerték színes csomagolópapírba, majd gumival rögzítették, egy kis ráhagyással pedig lelógatták a labdát és már készen is volt a similabda. A szélforgóval már sokkal könnyebben boldogultak a gyerekek, a négyzet alapú lapokat bevágták és összehajtották a megfelelő formára, innentől kezdve pedig csak egy kis rögzítés kellett és már készen is volt a szélforgó. A gyerekek egyedivé tették a szélforgókat, sokan konfettik segítségével díszítették azokat. Az elkészült játékokkal sokan megfordultak még a majális forgatagában, miközben boldogan játszottak velük.

2015_05_01


 

2015. április 30.
Kreatív Kézműves Klub
Álomcsapda

Az álomcsapda hagyománya az indián törzsektől származik, amelyet ha az ágyunk fölé akasztunk, bűbájként hat, megvédve bennünket a rossz álmoktól. Többféleképpen is el lehet készíteni, mi saját ötletünk alapján valósítottuk meg. Vastagabb dróton vékony madzagot tekertünk körbe, így kaptuk meg az alapot. Ezt az alapot vékony szalaggal vagy bőrrel tekertük körbe. Ezután a jellegzetes pókháló minta következett amelyre, aki akart, szőhetett akár gyöngyöket is. Mikor ez megvolt, már csak annyi dolgunk volt hátra, hogy színesebbnél színesebb tollakkal és gyöngyökkel díszítsük, amelyek lelógnak az álomcsapda ívéről, hogy elkapják a rossz álmokat.

2015_04_30


 

2015. április 25.
Kézműves foglalkozás fogyatékossággal élő gyermekek számára
Anyák napja

Második alkalommal tartottunk kézműves foglalkozást, a fogyatékossággal élő gyermekek számára. A gyerekek alig várták, hogy belekezdjük a feladatokba, mindenki szívesen jött egy hónap után újra hozzánk, hogy kicsit kiszakadjon a mindennapos rutin feladatokból. Ezen az alkalmon Anyák napjára készültünk. Ismét több dolog közül választhattak a gyerekek. Készítettünk bögre alakú virágos üdvözlőlapot, amihez a gyerekek készítették el a virágokat sablonok segítségével, majd a belsejébe mindenki a saját üzenetét írhatta bele. A másik nagy kedvenc az integető virágocska volt, amely nagyon egyszerűen elkészíthető. A virág szárát zseníliadrótból tekerték a gyerekek, a leveleket sablon segítségével, a virág fejecskéjét pedig saját kezük körberajzolásával formálták meg dekorgumiból. A harmadik opció pedig egy aranyos kis kosárka volt, melyet szintén sablonok segítségével készíthettek el. Többen mind a három ajándékot el tudták készíteni a foglalkozás alatt. A gyerekek nagyon vidáman mentek haza, mindenki nagyon várja már a következő alkalmat.

2015.04.25


 

2015. április 24.
Filmklub

Egyesületünk korábbi programjait áttekintve úgy döntöttünk, ismételten belevágunk a Filmklub megalakításába. Az ötlet felvetése után rögtön bele is kezdtünk a szervezésbe, melyben nagy segítséget nyújtott nekünk Vékony Gábor, aki már az első alkalommal végignézte a filmet az érdeklődőkkel, majd egy kötetlen beszélgetés keretében még legalább egy órán keresztül tartották egymást szóval. A Filmklub első körben egy három hetes tematika alapján zajlik majd, ahol minden páratlan héten, pénteken 17 órától várjuk az érdeklődőket. Az első három film vetítése egy témakört ölel fel, a vérszívók és a halhatatlanság témaköre az első, amivel foglalkozunk. A nyitó alkalmon egy igazi klasszikust nézhettek meg az érdeklődők, az Interjú a vámpírral c. filmet. A filmet már többen látták azelőtt, mégis szívesen jöttek el a klubba, ahol megoszthatták egymással véleményeiket, vagy éppen újabb és újabb ötleteket kaptak arra vonatkozóan mely filmek is lehetnek még nagyon érdekesek ebben a témakörben. A következő alkalom május 8. (péntek) 17:00, ahol a Byzantium című filmet fogjuk vetíteni. Várunk mindenkit sok szeretettel! Merüljünk el még jobban a vámpírlét rejtelmeiben!

2015.04.24


 

2015. április 18.
Könyvbörze

Első alkalommal rendeztük meg 2015. április 18-án itt az Ifiházban a Könyvbörzét. Sokan vagyunk, akik nagyon szeretnek olvasni, de sajnos az olvasás szokása ma már egyre inkább eltűnőben van. Az olvasásnak is a könyv alapú formáját próbáljuk felszínre hozni, hiszen ma már sokféle elektronikus eszköz lehetővé teszi, hogy bármilyen könyvet letöltsünk, otthon pedig egy tablet vagy mobiltelefon segítségével elolvassuk azokat. Innen jött a börze ötlete, hogy megkeressük, illetve felkeltsük az érdeklődését azoknak, akik megválnának megunt vagy már rég nem használt könyveiktől, remélve, hogy több olyan ember figyelmét is felébresztjük, akik pedig olcsó, de jó állapotban lévő használt könyveket vásárolnának. Első alkalommal kb. 10-12 fő jelezte szándékát, hogy szívesen jönne árulni. Rengeteg könyvet hoztak magukkal, volt olyan is, aki több mint 200 könyvvel érkezett. Mivel a városban piaci nap volt, ezért többen megfordultak az épületben, és elég sok könyvet meg is vásároltak. Szeretnénk a könyv alapú olvasást visszahozni a mindennapi életbe, ezért a börze alatt kérdőíveket töltettünk ki az itt megfordulókkal, lenne-e kedvük egy Könyvklubhoz, ahol alkalmanként általuk választott könyveket olvasnánk és beszélgetnénk azok tartalmi hátteréről. Összességében elmondható, hogy a Könyvbörze sikeres volt, hiszen mindenki, aki könyvet árult, jelezte, hogy a következő alkalmon is részt szeretne venni. Reméljük, a következő Könyvbörze sikere eléri, sőt felül is múlja majd az elsőt.

2015.04.18


 

2015. április 17.
Kézműves foglalkozás
Filc terítő

A hónap harmadik foglalkozásán filc terítőt készítettünk a gyerekekkel. Mindenki kapott egy-egy kerek anyagdarabot, melyre előre elkészített sablon alapján, szabókrétával kellett megrajzolniuk a mintát. A munka során szükségük volt egymás segítségére, hogy a sablon és az anyag ne csússzon el. Ez a feladat csapatépítésre is alkalmas volt, hisz olyan gyerekek segítették egymás munkáját, akik a korábbi foglalkozásokon nem igazán beszélgettek. Rajzolás közben tanácsot adtak és szóltak egymásnak, ha valahol elakadtak a munkafolyamatban. A foglalkozás végén az előző héten készített ékszereket is megkapták, melyet szívesen megmutattak mindenkinek.

2015.04.17


2015. április 16.
Kreatív Kézműves Klub
Pillangós függődísz

Ezen a szép tavaszi napon pillangós függődíszt készítettünk, hogy még vidámabbá tegyük vele lakásunkat. A dekoráció alapja egy már nem használható CD vagy DVD volt, amit lefestés után szalvétatechnikával tettünk érdekesebbé. Fagyöngy és szalag kombinációjával felfüggeszthetővé alakítottuk a díszt. Többféle lepkét is akaszthattunk az alapra, amelyek műanyag flakonból vagy papírból készültek. Mikor készen lettünk a pillangókkal, már csak annyi dolgunk volt, hogy különböző méretű damil segítségével ráragasszuk őket a CD-re. Mivel a műanyag flakonból készült lepkéket körömlakkal színesítettük, így az egyik klubtagunk kitalálta, hogy egy már régebbi klubfoglalkozásról a körömlakkos drótvirággal is megpróbálkozik. Így lett a pillangós függődísz mellé egy kis virágos kertje is.

2015.04.16


 

2015. április 10.
Kézműves foglalkozás
Ékszer- és kulcstartó

Ezen a foglalkozáson ékszer-, illetve kulcstartó készítésére szántuk rá magunkat a gyerekekkel, akik számukra új anyaggal, a zsugorfóliával ismerkedhettek meg most. A fólia sajátossága, hogy egy csiszolt és egy sima oldala van, amely hő hatására összezsugorodik. A gyerekeknek a csiszolt oldalra sablon segítségével, színes ceruzával lehetett pillangót, sárkányt, illetve rózsa mintát rajzolniuk.  Ez a számukra új technika nagyon tetszett mindenkinek. Felvetették azt az ötletet, hogy készíthetnénk máskor is ilyen medálokat. Így ígéretet tettünk, hogy a közeljövőben más motívumokkal fogunk még a fóliára rajzolni. A megrajzolt alkotásokat a gyerekek a következő foglalkozáson kapják meg kisütve.

2015.04.10


 

2015. április 9.
Kreatív Kézműves Klub
Asztali tároló

Ezen a foglalkozáson sokrétűen felhasználható asztali tárolót készítettünk, amely díszítéstől függően akár ékszertárolóként is funkcionálhatott. A klubtagok között persze most is akadtak olyanok, akik egyéni elképzelések alapján dolgoztak, és ők már az elején eldöntötték, hogy biztosan nem ékszerek tárolására fogják használni a 4 fiókból álló, helytakarékos kis dobozkát. A tartó oldalát vastagabb kartonból készítettük el, hogy jobban bírja a viszontagságokat és masszívabb alapot adjon a fiókoknak, melyeket műszaki rajzlapból állítottunk össze. Ezek elkészítéséhez előzetesen kinyomtatott sablonokra volt szükség, amelyet nagyon pontosan kellett kivágni és meghajtani, egy milliméternyi eltérés is elegendő volt ahhoz, hogy a doboz ne csukódjon össze.
A női tagjaink díszítésnél finomabb színeket használtak, lett így egy világosbarna – vajszín, és egy rózsaszín - vajszín kombinációs tárolójuk. Az egyetlen férfitagunk pedig nagyon harsány színekkel díszített, így ő egy zöld-lila ajándékdobozt alkotott.

 2015.04.09


 

2015. április 3.
Kézműves foglalkozás
Húsvéti készülődés

Mivel vasárnap és hétfő húsvét ünnepe lesz, ezért a gyerekekkel erre az alkalomra készültünk. Többen is jelezték, hogy a húsvéti készülődés jegyében arra gondoltak, tojást fogunk festeni, de mivel erre mi is számítottunk, így mással leptük meg őket. A gyerekek aranyos nyuszis álarcokat készíthettek. Először sablon segítségével mindenki megrajzolta a nyulacska arcát és füleit, majd rózsaszín foltokat vágtunk a füleknek, amiket ráragasztottunk a kivágott alapra. Ezután nagyon egyszerű volt a dolgunk, apró vattadarabokat tépkedtünk, ezeket pedig felragasztottuk az álarcra. Miután teljesen kirakták a formát vattával, készen is lett a pamacsos kis álarc. Egy kis gumi segítségével könnyedén a fejükre tudták rögzíteni. Mindenki nagyon boldogan vitte haza a maszkját, lehet olyan is lesz, aki ebben fogja várni a locsolókat, vagy így megy majd locsolni. Kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!

2015_04_03


2015. április 2.
Kreatív Kézműves Klub
Húsvéti készülődés

A húsvét közeledtével mi is készültünk a keresztények egyik legfontosabb ünnepére. Többféle ötlettel álltunk elő, hogy mindenki kedve és stílusa szerint dekorálhassa a lakását a foglalkozáson alkotott díszekkel. Az itt készült tojásokkal az ifjú legényeket is várhatják egy kis locsolásért cserében. A klubtagok választhattak a különféle tojásokból, melyeket decoupage-technikával vagy körömlakkok segítségével tettünk szebbé. Különböző nyuszikat is készítettük, amelyeknek pompon vagy műanyagtojás szolgált alapként. A legnépszerűbb a műanyagtojásos nyuszi volt, ebből 4 db készült el. Egyik tagunk alkotott egy pompon nyuszit, és szalvétatechnikás tojást is. A műanyagtojás nem csak nyuszi elkészítéséhez volt nagyon jó alap, volt, aki olyannyira szabadjára engedte a fantáziáját, hogy csibét is készített belőle. Az elkészült műveket egy-egy fonott kosárban helyezték el, ezek tökéletes díszei lesznek a húsvéti asztalnak.

2015_04_02


 

2015. március 30.
Kézműves foglalkozás a Kendereskertben

2015. március 30-án (hétfőn) a hajdúnánási Kendereskertben tartottunk kézműves foglalkozást 1-2. osztályos tanulók számára. A gyerekek - mielőtt belefogtak volna a nagy munkálatokba - körbejárhatták az egész területet és megnézték az összes ott tartott állatot. Ezen a rendhagyó alkalmon közel 70 gyerek vett részt a foglalkozáson. Mivel nyakunkon a húsvét, ebben a hangulatban készültünk a gyerekeknek ötletekkel. Három különböző dolgot készíthettek. Természetesen ez a húsvét sem maradhatott el tojásfestés nélkül. Az előzőleg kifújt tojásokat egy hurkapálcára felhúzva, szép színes tojások készültek. Egy másik asztalnál tojás, nyuszi és kiscsibe alakú mézeskalácsokat díszíthettek, színes cukormázakkal. Többen rögtön el is fogyasztották a sütiket, így azt otthon a szülők már nem tudták megcsodálni. Végül pedig egy nyuszis álarc elkészítése mellett is dönthettek, ami nagyon tetszett nekik, hiszen vattázós technikával élethű nyuszis formákat tudtak elérni. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, ezt többször szóvá is tették, egy eseménydús napot tölthettünk el a Kendereskertben.

2015_03_30


 

2015. március 28.
Kézműves foglalkozás a sajátos nevelési igényű és sérült gyermekek számára

2015. márciusától az Okkal-Más-Okkal Ifjúsági Egyesület kézműves foglalkozásokat indított fogyatékossággal élő gyermekek számára, melynek első alkalma 2015. március 28-án volt. A foglalkozás célja, hogy a gyermekek a szüleikkel együtt élményekkel teli délutánt töltsenek el, valamint, hogy betekintést nyerjenek a városban élő, óvodás- és iskoláskorú gyerekek számára szervezett programokba is. A foglalkozásra a Mi Érted Élünk Egyesület tagjai érkeztek gyermekeikkel együtt.
Ezen az alkalmon a húsvétra készültünk. A gyerekek több dolog közül is választhattak. Készíthettek báránykás ajtódíszt, kézlenyomatos csibét vagy mozaik technikával húsvéti tojást.
A legtöbben a kézlenyomatos csibe és az ajtódísz mellett döntöttek. A csibénél mindenki a saját kezét használta, körberajzoltuk, majd kivágtuk őket ez lett a csibe szárnya, a teste pedig tojás formájú volt, amelyet sablon segítségével könnyedén meg tudtak formálni a gyerekek. Az ajtódísz elkészítése során előbb a báránykát készítettük el, majd a tojásformájú keretet vágtuk ki, ezeket összeillesztettük és egy szalaggal fellógatva, készen is voltak az ajtódíszek. De ez csak az első felvonás volt, mert a foglalkozás végére szinte mindenki megcsinálta mind a három tárgyat. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, többen kérték, hogy fotózzuk le őket és már előre jelezték, hogy a következő alkalommal is eljönnek majd.

 2015_03_28


 

2015. március 27.
Kézműves foglalkozás
Aranyeső

2015.március 27-én a megszokott időpontban 16:30-kor vártuk a foglalkozásra jelentkezőket. A jó idő beköszöntével elkezdtek a fák is rügyezni, ezért témánknak az aranyesőt, aranyvesszőt választottuk.
A gyerekeknek előre meghajtogattunk favesszőhöz hasonló ágakat drótokból, amelyet barna krepp-papírral kellett bevonniuk. Citrom- és narancssárga papírdarabokból virágokat csavartak, pödörtek meg, amelyeket egyesével tudtak felrögzíteni az ágakra.
A résztvevők már összeszokott csapatként vesznek részt egy-egy foglalkozáson. Ezért, és a hangulatnak köszönhetően a gyerekek és mi is jó kedvvel és élménnyel válunk el péntek délutánonként.

2015_03_27


2015. március 26.
Kreatív Kézműves Klub
Horgolás alapjai

Rendhagyó Kreatív Kézműves Klub volt a mai. Ez alkalommal a horgolás alapjait tanította meg nekünk Molnár Katalin, aki immár három éve horgol. Az álladó klubtagok közül mindenkit nagyon érdekelt, hogyan is lehet elsajátítani ezt a hobbit, nyolcan is eljöttek erre a foglalkozásra. Katalin nagyon segítőkész volt, elmondta, hogy ő mindig valamilyen minta alapján kezd bele a horgolásba, így egy általa kiválasztott formából több fénymásolatot készítettünk, majd ez alapján hozzá is láttunk a munkálatokhoz. Katalin szívesen állt rendelkezésünkre bármilyen kérdésünkkel-kérésünkkel kapcsolatban. Húsvéthoz közeledve egy egyszerűbb tojásmintát horgoltunk. A kezdés nehéz volt, ahol többen elakadtak, de aztán nagyon ügyesen belejöttek. Volt, aki pillanatok alatt elsajátította a technikát, és nagyon gyorsan haladt, így sikerült is befejeznie a tojásminta egyik felét. Akadt olyan is, aki már tudott horgolni, így ő hamar elkészítette a tojás felét, viszont néhol neki is jól jött egy kis segítség. Katalin elajándékozta az általa otthon készített, mintának hozott tojásokat is, így otthon továbbra is tudják tanulmányozni az érdeklődők a technikát. A nagy sikerre való tekintettel tervezünk további hasonló foglalkozásokat is, ahol még jobban elmerülhetünk a horgolás rejtelmeiben.

2015_03_26


 

2015. március 27.
Segítségnyújtás az Erzsébet programok pályázatainak benyújtásában

Idén - az előző évekhez hasonlóan - térítésmentes segítségnyújtást biztosított a Teleház az Erzsébet program keretein belül meghirdetett pályázatok elkészítésében. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 2015-ben 7 célcsoportnak hirdetett meg pályázatokat. A tavalyi és az azt megelőző évben is, a Teleház munkatársai készséggel álltak rendelkezésre azon érdeklődők számára, akik szerették volna elnyerni valamelyik támogatást, de nem rendelkeztek internet hozzáféréssel, illetve nem boldogultak az elektronikus adatlap kitöltésével vagy a csatolandó dokumentumok feltöltésével. A pályázati feltételekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ keresők bizalommal fordultak a Teleház munkatársaihoz, ahol szívesen nyújtottunk segítségét, mind információban, mind a nyomtatványok letöltésében és digitalizálásában. 2015-ben legtöbben a nyugdíjas és a nagycsaládos pályázatok benyújtásánál vették igénybe szolgáltatásainkat, de emellett egy Erzsébet táboros pályázat elkészítésében is közreműködtünk, ahol több birkózó diák pályázott. Jelenleg is zajlik (2015. április 16-val bezárólag) a fogyatékkal élők számára kiírt üdülési pályázatok benyújtása. A pályázatok elkészítése mellett, folyamatos az információszolgáltatás és a már lezárult, nyertes pályázatokkal nap, mint nap fordulnak hozzánk emberek, akik a szállásfoglalásban kérik segítségünket. A pályázati kiírások óta közel 200 ember fordult meg a Teleházban, valamelyik célcsoportból. A nyugdíjasok között kb. 60 fő információ ügyben keresett meg minket, majdnem 100 fő pedig a pályázat elkészítésében is segítségünket kérte, a nyertes pályázatok közül pedig eddig kb. 20 főnek tudtunk segíteni a szállásfoglalásban. A nagycsaládos pályázatok között kb. 30 családnak segítettünk a pályázat kitöltésében, vagy adtunk információt a pályázattal kapcsolatban. A fogyatékkal élők pályázata jelenleg is zajlik eddig kb. 10 fő jelezte igényét a pályázat benyújtása felé. Továbbra is várjuk a pályázatok felől érdeklődőket, a Teleház munkatársai szívesen segítenek azok elkészítésében.

 


 

2015. március 13.
Kézműves Klub
Gyöngykokárda készítése

Nemzeti ünnepünk küszöbén az 1948-49-es forradalom és szabadságharc emlékére gyöngyökből készítettünk szalagrózsát a Kézműves Klubban.
A résztvevők a piros, fehér és zöld színű gyöngyöket drótra felfűzve nemzeti színű kokárdát formáztak meg.
Amíg a kokárdák készültek, volt időnk beszélgetni a márciusi ifjakról, az 1848. március 15-én történ eseményekről, s arról, mit is jelent számunkra ez a jelkép.

2015_03_12

 


2015. március 12.

Kreatív Kézműves Klub
Fonalszöveg készítése

Ezen a csütörtökön sok-sok fonal és gombostű felhasználásával mutatós szövegeket készítettünk. Az alap hungarocell volt, melyre az előre kivágott szövegsablont tettük, majd a szöveget gondosan és egymáshoz nagyon szorosan körberaktuk gombostűkkel. A bátrabbak saját maguk által kirakott szöveggel dolgoztak. Miután a szövegsablont kivettük, mindenki kiválasztott egy színt, amellyel kezdte a szöveget. Az elkészítés nem igényelt nagy technikát, egyszer fenn egyszer pedig lenn hurkoltuk át a fonalat, minél többször ismételtük meg ezt a néhány egyszerű lépést, annál szebb lett a szöveg. A viszonylag egyszerűnek látszó folyamat néha kisebb-nagyobb nehézségeket okozott, de mindenki kitartóan próbálkozott végül az eredmények pedig magukért beszéltek.

2015_03_12


2015. március 10.

„MI és TI”

2015. március 10-én az Ifjúsági Ház adott otthont, a „MI és TI” elnevezésű programnak, amely a „Velünk teljes a világ” című (FOF2014 kódszámú) pályázat és „A Hajdúnánási Pszichiátriai és Értelmi Fogyatékosok Otthona Lakóiért Alapítvány” szervezésének köszönhetően valósult meg. A program keretein belül lehetőségük nyílt az ide látogatóknak betekinteni a hallás-, látás-, mozgássérült, értelmi fogyatékos emberek világába. A program célja, hogy támogassuk a fogyatékkal élők integrációját és esélyegyenlőségüket.
A program megnyitásaként Soltész Lászlóné, a Hajdúsági Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. hajdúnánási telephelyének igazgatója- köszöntötte a rendezvény előadóit és vendégeit.
A megnyitó utáni előadáson különböző fogyatékkal élő előadók beszéltek mindennapjaikról, betegségükről, problémáikról. Közöttük dr. Szabó Miklós a Fehér Bot Alapítvány elnöke, Kötél Mária a Mozgáskorlátozottak Hajdú Megyei Egyesületének gazdasági vezetője beszélt élettapasztalatairól. Egy párbeszéd keretein belül Kovács Sándorné a Mozgáskorlátozottak Hajdú Megyei Egyesületének gazdasági vezetője beszélgetett értelmi fogyatékos emberekkel. A kérdésekre Nagy Irén a Hajdúsági Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. hajdúnánási Magyar utcai telephelyének bentlakója, és Csengeri András a Hajdúsági Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. hajdúnánási Magyar utcai telephelyének napközis ellátottja válaszolt. Az utolsó előadó Bojtor László Tivadar, a Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület ügyfele, akinek munkáját Riskó Istvánné jeltolmács, a SINOSZ Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Jelnyelvi Tolmács Szolgálat dolgozója segítette.
Az előadás után a különböző fogyatékkal élők segédeszközeit próbálhatták ki a résztvevők.
A Fehér Bot Alapítványhoz tartozó Kilátó Ifjúsági Iroda dolgozói a látássérültek segédeszközeit mutatták be, lehetőség nyílt azok kipróbálására is.
Az értelmi fogyatékosoknak nincsenek segédeszközeik. Jellemző sajátosságaik kerültek bemutatásra:
- Az értelmi fogyatékosságot gyakran IQ tesztekkel is mérik, illetve ezzel határozzák meg a fogyatékosság mértékét. Az érdeklődők IQ tesztet tölthettek ki.
- „Gazdálkodj felelősen!” elnevezésű társasjátékkal játszhattak.
- Az értelmi fogyatékosok monotóniatűrő képessége nagyon nagy. Ezt a gyöngyfűzésben lehetett kipróbálni.
Egy lesötétített szobában lehetőség nyílt arra is, hogy a számunkra magától értetődő feladatokat kipróbálhassuk, látássérültként mennyivel nehezebbek is lehetnének. Milyen teljesen vakon pohárba vizet tölteni, evőeszközökkel enni, ágyneműhuzatot felhúzni, vagy éppen fém pénzérméket tapintással egymástól megkülönböztetni.
A teremben felállított akadálypályán a kerekes székkel élők életébe pillanthattak bele az emberek.
A hallássérültek által használt jelnyelv kézmozdulatait is megismerhették, ezeket a jeleket nagy figyelemmel kísérték az érdeklődők és igyekeztek minél pontosabban elsajátítani azokat.
Összességében elmondható, hogy a program sikeres volt, sok érdeklődőt vonzott és az emberek nem féltek kipróbálni, milyen is másképp élni. Reméljük sok pozitív élménnyel gazdagodott mindenki és a tapasztalatait másokkal is megosztja majd.

2015_03_10


 

2015. március 5.
Kreatív Kézműves Klub
Virágok kaspóban

A Kreatív Kézműves Klub mai foglalkozásán a tavaszra való tekintettel virágokat hajtogattunk, melyeknek egyedi kaspókat is készítettünk. Műanyag flakonok felhasználásával, és decoupage technikával készültek el a kaspók. A tavasz színeiben pompázó virágokat drótok és krepp papír segítségével állítottuk össze, amelyek minden bizonnyal az egész évet ilyen gyönyörű színekben fogják átragyogni. Virágföld helyett színes szalmát használtunk, ebbe állítottuk bele a kész virágokat. A kaspó dekorálása közben a masni készítés technikáját is elsajátíthatták a vállalkozó szelleműek. Néhányan már előre gondolkodtak és a virágtartót a húsvét jegyeiben díszítették.

2015_03_05


 

2015. február 27.
Kézműves foglalkozás
Busó álarc készítése

A farsangolás és a busójárás hagyományaihoz kötődően busó álarcot készítettünk a gyerekekkel. A foglalkozást megelőzően előkészítettük a dobozokat, amelyek az álarc alapjául szolgáltak. A szarvak meghajtásával kezdtük a munkálatokat, majd míg mi összeragasztottuk őket, addig a gyerekek bevonták fehér lapokkal a doboz felszínét. Ezután jöhettek a szemek, a száj és a fogak megrajzolása, megfestése. Miután összeragasztották minden részét az álarcnak, papírcsíkokból hajat tapasztottak rá. Az elkészült álarcok elég rémisztőek lettek, de nagyon tetszettek a gyerekeknek, akik a farsangi mulatság után minden bizonnyal örömmel teszik majd ki a maszkot a kézműves gyűjtemény többi tagja mellé.

2015.02.27


 

2015. február 26.
Kreatív Kézműves Klub
Ruhavirág készítése

Ez alkalommal az egyik klubtagunk felvetésére olyan virágot készítettünk, amelyet kitűzőként is lehet használni. Mi a kérésnek eleget tettünk, és meg is valósítottuk az ötletét. Nem volt túl nehéz dolgunk. Alapanyagként szalagot, illetve olyan ruhaanyagot használtunk, amelynek volt tartása. A szalagból (kb. 4 cm szélesek voltak) kivágtunk 7 db 15 cm-es és 7 db 10 cm-es darabot. Ugyanilyen méretűre vágtuk a ruhaanyagot is, ezek után egy pár hajtással szirmot formáztunk belőle, és összevarrtuk őket. A két méretben elkészült szirmokat pedig egymásra varrtuk. A végén mindenki igény szerint díszítette.

2015.02.26


 

2015. február 20.
Kézműves foglalkozás
Maskara készítése

2015. február 20-án maskarákat készítettünk a gyerekekkel. Ezt a busójárás, illetve a busó álarc készítésének előszobájaként gondoltuk. A foglalkozáson résztvevők kemény kartonokból sablonok alapján rajzolták meg és vágták ki a fejeket és a szarvakat, melyeket különböző eszközökkel díszíthettek. Előkészítettünk számukra krepp papírt, gyöngyöket, flittereket, filctollakat, zsírkrétákat, színes ceruzákat.
Miközben készítették a félelmetes, kecskéhez hasonlító formákat, beszélgettünk a busójárás hagyományáról, jelképéről. Kíváncsiak voltunk, tudják-e, mihez is lehet kötni a hónap utolsó két foglalkozásának témáját. Ennek és a fantáziájuknak köszönhetően sokféle maskara készült el a délután végére.

2015.02.20


 

2015. február 13.
Kézműves foglalkozás

Szív alakú üdvözlőlap készítése

2015. február 14-e nálunk is egyre divatosabb ünnep, ezért ezen a pénteken a gyerekekkel is ennek az eseménynek a hatására készítettünk szív alakú üdvözlőlapot, amit átadhatnak szeretteiknek. Többnyire az édesanyák kaptak ez alkalommal ajándékot. Előre elkészített sablon alapján piros kartonból vágták ki a szíveket, majd a hátoldalára egy kisebb méretű fehér szívecske alakú lapot ragasztottak. Mi már papírból virágokat állítottunk össze a gyerekeknek a foglalkozás előtt, ezekkel díszíthették a kártyákat, de közben a saját ötleteiket is belevitték. Nagyon kreatív lapok készültek, kedves üzeneteket írtak a gyerekek, mindenki alig várta, hogy hazavihesse és átadhassa őket.

2015_02_13

 


 

2015. február 12.

Kreatív Kézműves Klub
Valentin-napi készülődés

Február 14. – Valentin-nap, ezért mi is úgy döntöttünk, hogy erre az alkalomra készítünk ajándékot. Szív alakú akasztós díszeket csináltunk. Az alapját vastag kartonból készítettük el, amit szikével vágtunk ki. Következő lépésként lefestettük ezt az alapot. Amíg száradt, addig piros kartonból vágtunk ki spirál alakokat, melyeket feltekerve, és ragasztópisztollyal rögzítve nagyon szép rózsaszirmokat kaptunk. Az alapra felragasztottuk a rózsaszirmokat, utolsó lépésként szalagból akasztó került rá.

2015_02_12


 

2015. február 6.
Kézműves foglalkozás

Macika készítése

Az előző foglalkozáson minden résztvevőnek megemlítettük, hogy hozzon el otthonról egy régi, már nem használt zoknit. A gyerekek boldogan mutogatták a foglalkozás elején a színes kis zoknijaikat egymásnak. A Macika elkészítéséhez két különböző színű zoknira volt szükség, így mindenki elcserélte a sajátjának a felét egy neki tetsző színre. A zoknikat vattapamacsokkal tömtük ki, egy nagy gömböt formáltunk belőle, majd a gömb alját fonállal elkötöttük és levágtuk. A zokni megmaradt részeiből ugyanezzel a technikával készült el a Mackó füle is. A másik színű zokniból pedig a Macika fejét és lábát formáltuk meg. Aztán jöhetett a legnehezebb dolog ezen a foglalkozáson, ami nagy meglepetésünkre nem is okozott akkora problémát. A kisebbek és a nagyobbak is meglepően jól boldogultak a varrás technikájával, többeknek nem volt ismeretlen ez a tevékenység. Este már mindenki a saját keze által készített játékállatával hajthatta álomra a fejét.

2015_02_06


 

2015. február 05.
Kreatív Kézműves Klub
Velencei álarc

A farsangi időszakot kihasználva a gyerekekhez hasonlóan mi – felnőttek - is készítettünk csodaszép Velencei álarcokat. Ezekhez olyan papírmasé maszkokat használtunk, melyeket öntőformára építettünk rá. Így olyan alapokat kaptunk, amelyeknek volt szeme, szája, orra. Ezt követően mindenki a saját ízlése szerint lefestette a maszkot egy alapszínnel, majd elkezdődött a díszítés. Akadt olyan, aki temperával színes mintákat rajzolt az álarcra. De színes tollakat, gyöngyöket, flittereket mindenki használt a szépítéshez. Nagyon egyedi alkotások születtek.

2015_02_05


 

2015. január 31.
Családi délután


A Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársaival együttműködve szerveztük meg ezt az eseményt, melynek kiemelt célja a fogyatékkal élő társainkkal szembeni tolerancia erősítése volt. A délután során a résztvevőket saját élményen keresztül igyekeztünk közelebb vinni többek között a vak és gyengénlátó emberekhez. Megismerhették, miként közlekednek a vak és gyengénlátó emberek, kipróbálhatták a fehérbotos közlekedést bekötött szemmel. Megismerhették és kipróbálhatták a látássérült emberek önálló életvitelét megkönnyítő eszközöket, pl.: hangos óra, beszélő mérleg, Braille-írógép stb., valamint szintén bekötött szemmel kipróbálhatták az ügyességi és memóriafejlesztő játékokat is.
Az érzékenyítő programelemek mellett a pénzügyi tudatosságot erősítő játékok, valamint egészségügyi szűrővizsgálatok (vérnyomásmérés, vércukorszint mérés, testtömeg-index mérés) várták az érdeklődőket.

2015_01_31


 

2015. január 30.
Kézműves foglalkozás

Velencei álarc készítése

A pénteki kézműves foglalkozáson velencei álarcot készítettünk a gyerekekkel. Az álarc alapját az előző héten liszt, víz és újságpapír felhasználásával állítottuk össze, most pedig megfestettük a maszkokat, majd hagytuk őket száradni. Miután eléggé átnedvesedtek az alkotások, így azokat csak a következő kézműves foglalkozás alkalmával fejezzük majd be. Nagyon örültünk annak, hogy új gyerekek is érkeztek hozzánk, azonban nekik nem volt meg a velencei álarc alapja, ezért ők bohóc sisakot készítettek. Szerencsére ez nem jelentett problémát számukra, boldogan láttak hozzá, színesebbnél színesebb arcok készültek, kreativitásukat szabadjára engedve, mindenki maga díszítette őket. Többen is jelezték, hogy a következő foglalkozáson is részt szeretnének venni, így tovább bővült a Kézműves Klub csapata.

2015.01.30


 

2015. január 22.
Kreatív Kézműves Klub
Filcbaglyos tároló

Ezen a foglalkozáson a résztvevők egy dekoratív, és sokféleképpen használható tárolót készítettek, melyet filcből készült bagolyfigurával díszítettek. A technikája a következő volt: elsőként egy A4-es filc lapból varrtunk egy tárolót. Ezt követően ki-ki saját ízlése szerint elkészítette a tárolót dekoráló baglyokat, melyeket a ragasztással rögzítettünk a tárolókra. Végül gyöngyökkel, szalagokkal tettük még díszesebbé alkotásunkat, amelyre utolsó mozzanatként rávarrtuk a szalagból készített akasztót is.

2015.01.22


2015. január 16.
Kézműves foglalkozás
Viking sisak készítése

Nagy lendülettel kezdtek bele a gyerekekkel a saját viking sisakjuk elkészítésébe. Volt, aki az előző héten elkészített fejdíszét is magával hozta, olyannyira megtetszett neki. Az e heti sisak elkészítése azért is volt érdekes a gyerekek számára, mert többen nem nagyon használtak eddig még vonalzót, viszont örömmel vállalták a kihívást, persze akadt közöttük olyan is, akinek nem okozott különösebb gondot a vonalzóval való bánásmód. Míg a gyerekek a sisakhoz szükséges pántokat vágták ki, addig a fejfedő alapját alkotó kartont mértem mindenkinek a saját fejformájához és tűztem össze. Miután elkészültek a gyerekek a pántokkal, jómagam pedig az alapokkal, megkezdődött az összeállítása a sisaknak. A sisak összeállítása után pedig saját ötleteik alapján díszítették azokat, így mindenki egyedi kis viking lehetett.

2015.01.16


 

2015. január 9.
Kézműves foglalkozás
Korona készítése

Az újév első kézműves foglalkozásán a három király járás hagyományához kötődően koronákat készítettünk a gyerekekkel. A koronákat kartonpapírból készítettük el, amelyből a gyerekek sablon segítségével vágták ki a formákat, majd azokat egy papírcsíkkal meghosszabbítva beállítottuk a fejüknek megfelelő méretre. Az elkészült koronákat flitterekkel, csillámokkal és dekorgumival díszítették a gyerekek. Mindenki nagy örömmel fogott bele a koronák készítésébe, ennek köszönhetően nagyon szép fejdíszek készültek. Jövő héttől megkezdjük a készülődést a farsangra a foglalkozásainkon, ahol a gyerekek különböző fejdíszeket készíthetnek majd.

2015.01.09


 

2015. január 8.
Kreatív Kézműves Klub
Extravagáns fali dísz

A 2015-ös év első Kreatív Kézműves Klubjában egy olyan fali díszt készítettünk el, amit már nagyon régóta szerettünk volna megcsinálni. Azért is nagyon jó ez a dísz, mert csupa olyan újrahasznosítható dologból készül, amit otthon is össze tudunk gyűjteni. Nem kellett hozzá más, csak egy pár üres doboz és egy pár darab wc-papír guriga. A dobozokat csíkokra vágtuk, egymásra ragasztottuk négyesével, aztán keretformát alakítottunk ki belőle, és ragasztópisztollyal összeragasztottuk. Ezután a wc-papír gurigákat 10 cm-es csíkokra vágtuk, és azokból különböző formákat alakítottunk ki. Mindezek után ezeket a formákat beleragasztottuk a keretbe, mikor ezzel készen voltunk, fekete sprayfestékkel lefújtuk. A falra akasztva nagyon szépen mutattak az alkotások.

2015.01.08


 

2014. december 19.
Kézműves foglalkozás
Karácsonyi díszek

Az év utolsó kézműves foglalkozásán, az ünnepek előtt néhány nappal, karácsonyi díszeket készítettünk a gyerekekkel színes fonalakból. Közülük mindenki nagyon szereti a ragadós, maszatolós dolgokat, ezen az alkalmon pedig örömüket lelhették benne, hiszen előzetesen kikevert tapétaragasztó és némi hozzáadott keményítő segítségével készültek el a díszek. Egy hungarocell lapra a gyerekek különböző karácsonyi mintákat tűzdeltek körbe gombostűvel, majd miután a végére értek, kivették a formákat, így csak a gombostűkből alkotott forma maradt a hungarocell lapon. A fonalakat belemártottuk a mázba, majd a felesleget folyamatosan leszedve róla, nem túl feszesen körbetekertük a mintát, és a maradék fonállal pedig kitöltöttük a díszek közepét is. Mindenki elkészített két díszt is, amit hazavittek és miután megszárad, már tudják is felakasztani a karácsonyfára.

2014.12.19

 


 

2014. december 18.
Kreatív Kézműves Klub

Közös karácsonyi készülődés

Elérkezett az év utolsó Kreatív Kézműves Klubja. Erre az alkalomra közös karácsonyi készülődést terveztünk. Miközben karácsonyi zenéket hallgattunk, közösen készítettünk egy óriási hógömböt műanyag poharakból és azokat gyönyörű nagy szalagokból készült masnikkal díszítettük. Addig a többiek, akik már nem fértek oda a hógömb készítéséhez, a fellelhető anyagokból alkottak különböző dolgokat. Így készült el egy nagyon szép szaloncukor tároló és egy gyertyatartó kreatívan feldíszítve.

2014.12.18


 

2014. december 11.
Kreatív Kézműves Klub
Karácsonyfadíszek készítése

December hónap második Kreatív Kézműves Klubjában már a karácsonyra készültünk, ezért két különböző anyagból készítettünk karácsonyfa díszeket. Az egyik ilyen anyag a hungarocell golyó volt, a másik pedig a filc anyag. Hungarocell golyókból készültek olyan díszek, amelyeket decoupage technikával színesítettünk, és olyanok is, melyeket csillámporos sóban forgattunk meg, azután pedig mindenféle színes szalagokkal, flitterekkel díszítettük. A filc anyagból készült díszeket szalagokkal és nagyobb gyöngyökkel tettük szebbé.

2014.12.11


 

2014. december 4.
Kreatív Kézműves Klub
Téli mécsesek

A december hónap természetesen a télről és a karácsonyról szól a kreatív kézműves klubban is. Ezért ez alkalommal különböző téli mécseseket alkottunk. Készültek olyan mécsesek, amelyekhez sót és csillámport kevertünk össze, befőttes üveget decoupage ragasztóval kentük le, és úgy forgattuk meg ebben a keverékben, így nagyon szép csillogó havas hatásuk lett. Erre még festettünk ezüst festékkel hópelyheket. A többi mécsesünk pedig úgy készült, hogy mindenki a saját fantáziájára hagyatkozhatott, s eldönthette, mit használ fel azok közül a díszek közül, melyek a rendelkezésünkre álltak. Nagyon sok gyönyörű és egyedi mécses készült ezen az délutánon, melyek hangulatossá tehetik a téli estéket az otthonokban.

2014.12.04


 

2014. november 30.
„Ez lesz a legszebb Karácsonyom” című rajzpályázat

Szervezetünk idén ősszel rajzpályázatot hirdetett meg „Ez lesz a legszebb Karácsonyom” címmel. A felhívás három kategóriából állt, amelyek különböző korosztályokat öleltek fel. Óvodákból és általános iskolák alsó tagozataiból vártuk a rajzokat. Az I. kategóriában óvodásokat, a II. kategóriában általános iskolák 1-2. osztályos tanulóit a III. kategóriában általános iskolák 3-4. osztályos tanulóit díjaztuk. A kezdeti nem túl nagy lelkesedéssel szemben hamarosan rengeteg rajznak örülhettünk, sok-sok pályamű érkezett be az Ifiházba. A rajzok értékelése után, amelyben Demeter Szabolcs, az egyesület önkéntese volt segítségünkre, meg