Teleház

"A teleház >>ablak és ajtó<< az információs társadalomban. Rajta keresztül be lehet kukkantani, ha tetszik, be lehet menni. Bárkinek. Megtapasztalhatók az előnyök, megismerhetők a hátrányok, fokozatosan használatba vehetőek az újdonságok. Ez a teleházak küldetése."

Története

A Hajdúnánási Teleház előzménye az Ifjúsági Házban 2000-ben kialakított Ifjúsági Információs Pont volt. Itt lehetőség nyílt számítógép használatra, internetezésre, információt kaphattak szállás, továbbtanulás, szabadidős és kulturális programok témájában, illetve irodatechnikai szolgáltatásokat (fénymásolás, nyomtatás) is igénybe vehettek a látogatók. Az Ifjúsági Információs Pont működtetése során az egyesület vezetősége azt tapasztalta, hogy az az egy darab számítógép, mely itt a fiatalok rendelkezésére állt, már nem elegendő az igények kielégítésére, valamint az információs pont szolgáltatásait már nem csak az ifjúsági célcsoport vette igénybe, egyre több érdeklődő tért be más korosztály képviselői közül is, hogy egy-egy kérdésére választ kapjon. Ezért mindenképpen infrastrukturális fejlesztésre volt szükség.

2002-ben Kistérségi Teleházak Kialakítása címen az FVM pályázatot írt ki, melyen az Okkal – Más – Okkal Ifjúsági Egyesület közel kétmillió forint értékű info-kommunikációs eszközt nyert. A támogatási szerződés megkötése, valamint az épületen belül történt kisebb felújítás után 2003. áprilisában sikerült megnyitni a Hajdúnánási Teleházat.

A megnyitást követően három-négy hónap telt el, mire a város lakói megismerték a teleház által nyújtott lehetőségeket, és tudatosodott az, hogy itt az irodatechnikai szolgáltatások mellett internetezni is lehet.

2003 áprilisától 2005. szeptemberéig működött a Hajdúnánási Teleház az Ifjúsági Házban, azaz a Bocskai Filmszínház épületében. 2005. szeptember elején ki kellett költözni, mert megkezdődtek az épület átalakítási és felújítási munkálatai. Ez a Hajdúnánás Város Önkormányzata által "Aranyszalma" névre keresztelt városrehabilitációs program keretein belül történt, melynek célja Hajdúnánás leromlott városi területeinek megújítása és egy vonzó városi környezet kialakítása volt, és melyre a szükséges forrást a ROP keretein belül biztosították a városnak. Az önkormányzat egy, a saját tulajdonában lévő épületben biztosított helyet a teleháznak, hogy tovább tudja folytatni működését, majd 2007. január végén átköltözhettünk a felújított „régi” épületbe, és február 12-én az egyesület újra megnyitotta a teleházat.

Szolgáltatásai

A Hajdúnánási Teleház egy olyan komplex szolgáltató központ, amely a város teljes lakossága felé nyitott, korosztálytól függetlenül. Igyekszünk rugalmasan reagálni minden felmerülő igényre. Kezdettől fogva arra törekedtünk, hogy a hozzánk fordulóknak ne mondjunk nemet, ha azonnal nem is tudunk segíteni, kérdéseikre, problémáikra megpróbáljuk a választ, a megoldást megkeresni.

Nagy hangsúlyt helyezünk a különböző ügyintézések gördülékenységének elősegítésére, valamint az információszolgáltatásra. Ennek érdekében térítésmentesen segítséget nyújtunk:

Az ingyenes szolgáltatások mellett lehetőség nyílik nyomtatásra, fénymásolásra, laminálásra, szkennelésre, spirálozásra. Ezen kívül vállalunk gépelési és szövegszerkesztési munkákat, ezt főleg a felsőoktatásban részt vevő hallgatók veszik igénybe szemináriumi dolgozatok és szakdolgozatok készítésénél, valamint névjegykártyák, meghívók tervezését és kivitelezését, illetve faxolni is lehet tőlünk.

A legnagyobb hangsúlyt a számítógép és internet-használat biztosítására helyezzük. A Hajdúnánási Teleház küldetését szem előtt tartva arra törekszünk, hogy ne csak egy „közösségi hozzáférési hely” legyünk, ahol csupán a már meglévő ismeretekkel rendelkezők használják a számítógépeket és internetet. Célunk minél több ember bevonása az internet-használók táborába. Éppen ezért minden információért, segítségért hozzánk fordulót arra ösztönzünk, hogy amennyiben lehetséges, együtt keressünk választ problémáira, a világhálón keresztül.

Nyitottak vagyunk minden felvetésre, igyekszünk rugalmasan reagálni a felmerülő lakossági igényekre. 2007. tavaszán látogatóink körében egy online felmérést végeztünk, melynek eredményeit figyelembe véve tervezzük az itt végzett tevékenység fejlesztését.

 

TELEHÁZ SZOLGÁLTATÁSAI ÉS ÁRJEGYZÉKE

Fekete fénymásolás (oldalanként)

 DIÁKFELNŐTT
Szöveg A/4 10 Ft 15 Ft
Szöveg A/3 20 Ft 30 Ft
Kép A/5 20 Ft 30 Ft
Kép A/4 40 Ft 60 Ft
Kép A/3 80 Ft 120 Ft

Színes fénymásolás (oldalanként)

 DIÁKFELNŐTT
A/4 140 Ft 140 Ft
A/3 280 Ft 280 Ft

Fekete nyomtatás (oldalanként)

 DIÁKFELNŐTT
Szöveg 20 Ft 25 Ft
Kép A/5 40 Ft 50 Ft
Kép A/4 80 Ft 100 Ft

Színes nyomtatás (oldalanként)

 DIÁKFELNŐTT
A/4 140 Ft 140 Ft
A/3 280 Ft 280 Ft

Színes A/4-es lapra történő fénymásolás és nyomtatás esetén 10 Ft/lap felárat számolunk.

Szkennelés (oldalanként)

 DIÁKFELNŐTT
A/4 80 Ft 80 Ft
A/3 80 Ft 80 Ft

Gépelés és szövegszerkesztés (megkezdett oldalanként)

 DIÁKFELNŐTT
A/4 250 Ft 300 Ft

Laminálás

 DIÁKFELNŐTT
Névjegykártya 60 Ft 60 Ft
A/5 150 Ft 150 Ft
A/4 300 Ft 300 Ft

Spirálozás

 DIÁKFELNŐTT
Előlap-hátlap 300 Ft 300 Ft
0-50 oldal 150 Ft 200 Ft
51-100 oldal 200 Ft 250 Ft
101-150 oldal 250 Ft 300 Ft

Géphasználat

 DIÁKFELNŐTT
Minden megkezdett negyedóra 50 Ft 75 Ft

Internet

 DIÁKFELNŐTT
Minden megkezdett negyedóra 50 Ft 75 Ft

Internet bérlet 7 órás időtartamra

 DIÁKFELNŐTT
(Öt órát fizet!) 1000 Ft 1500 Ft

Fax küldés

 DIÁKFELNŐTT
Első oldal 300 Ft 300 Ft
További oldalanként 100 Ft 100 Ft
Fogadás (oldalanként) 100 Ft 000 Ft

Teleház nyitva tartása:

Elérhetőség: